György Szilveszter a 2012-es drift bajnok

2013.01.01. 13:37 2Fast 2Furious

A hétvégén lezajlott Hell Energy Országos Drift Bajnokság szezonzáró futamát hosszú idő után gyönyörű versenyzéssel Varga Tamás „Puci” nyerte meg. A Végső Összecsapáson második lett Szabó Szilárd, így eredménye az összetettben is ezüstérmet hozott számára, megelőzve ezzel Lakatos Zoltánt. Az idei utolsó drift versenyen a dobogó harmadik fokára pedig hazánk egyetlen női pilótája Szántó Nikolett állhatott. György Szilveszter a 6. helyen zárt, ami elegendő volt számára, hogy megtartsa vezető pozícióját, és ezzel bezsebelje élete első bajnoki címét.

A tököli reptér helyszíne idén három alkalommal adott otthont a Hell Energy Országos Drift Bajnokság versenyeinek. A nyitó futamon, az óriási sikerrel zárult Lóerők Éjszakáján, valamint most hétvégén is több ezer néző volt kíváncsi hazánk legjobb drift versenyzőire. A szezonzáró drift versenyre a szakmai stáb egy igen érdekes nyomvonalat álmodott meg. A pontozás szempontjából az egyik legjobban figyelt megindítást ugyanis bőven száz feletti tempóban kezdték meg a pilóták, mely a végén egy hajtűkanyarba torkollott. A kontrollált keresztben csúszást így egy óriási fékezéssel is kombinálni kellett, ami a páros csatákban érdekes egymásra eséseket eredményezett. A nyomvonal sokkal inkább technikás, mint sem gyors volt, így a kisebb lóerővel rendelkező versenyzők számára is megnyílt a lehetőség a bizonyításra. Nem véletlen, hogy a futam harmadik helyezettje Szántó Nikolett is inkább a régi E30-as BMW-jét nyüstölte ezen a hétvégén, a Z4-es csúcsjárgánya pedig csupán látványosságként díszelgett a depóban. És ha már csúcsgép, akkor mindenképpen meg kell említenünk a NanoEnergizer Drift Team pilótájának Énekes Árpádnak Ford Mustang-ját. A csapat szerelői alig egy hét alatt rendezték újra az LS7-es Corvette motor belsejét, ami így már bőven 600 lóerő felett teljesít. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Európa egyik legszebben megépített drift verdájának büszke tulajdonosa lehet Árpi, ami a pályán gyönyörű látványt nyújtott ezúttal is.

 
Énekes Árpád Ford Mustangja a CorvetteLS7 motorral már 600+ lóerős

A premier plánba állított profi pilóták mellett a jövő nagy nemzedékéről is szót kell ejtenünk. A street kategória versenyzői is utolsó futamukat tartották, mely komoly izgalmakat hozott, mivel többen is pályáztak a bajnoki elsőségre. Hölgyeim és uraim, most jól figyeljenek, mert a következőkben felsorolt nevek talán már jövőre is megtépáznak jó pár profi pilótát. A versenyt Erdős Gábor nyerte, aki összetettben harmadikként zárt. Második lett a „nagydumás” Róna Péter, a dobogó harmadik fokára pedig a fiatal Sándor Ádám állhatott, aki a végelszámolásban az előkelő második helyen zárt. A street kategória drift bajnoka pedig nem más, mint a Wekerle ASE versenyzője Pelikán Gergő, aki elsőségét annak köszönheti, hogy a záró futamon a legjobb négy között tudott végezni.

A profi mezőny döntő versenyén 23 pilóta állt rajthoz, melyből a selejtezők után csak a legjobb 16 folytathatta a páros csatákkal. A kvalifikációt legjobban Varga Tamás teljesítette, őt követte Lakatos Zoltán, míg harmadik helyen végzett az E500-as Mercit terelő Szabó Szilárd. A versenyzői felvonulásra a szervezők minden pilótát felengedtek, így azok, akik nem tudtak bejutni a legjobbak közé a megmaradt gumikat a közönség nagy örömére óriási füst kíséretében tudták elégetni. A burnout nyertese egyértelműen az SR20 Team tagja Hetyési Zsolt volt, csapattársa Szilágyi Kálmán hozzá képes csak óvatos duhajként mutatkozott be a közönség előtt. Persze Kálmira még nagy feladat várt, hiszen a folytatásban a tavalyi bajnokkal, Tóth Gézával hozta össze a sors. A Top16 legfontosabb csatája azonban a Hell Racing Team két versenyzője között zajlott, mivel már itt eldőlhetett az összetett bajnoki elsőség sorsa. Hiába jutott ugyanis a legjobb 8 közé sima győzelemmel az üldöző Lakatos Zoltán, ha a tabella éllovasa György Szilveszter nyer Grózinger Zsolt ellenében akkor már övé lehetett a bajnoki cím. Bár a csatában Grózi nagyon jól bekezdett, talán túlságosan is bizonyítani akarta, hogy jobb csapattársánál, így az agresszív rátapadás a végén pályaelhagyással végződött. Ez egyben azt is jelentette tehát, hogy György Szilveszter megnyerte az idei drift bajnokságot.

 
György Szilveszter követőként már óriási előnnyel autózhatott a bajnoki cím várományosaként

A másik fontos kérdés az volt, hogy vajon a remek formában versenyző Zentai testvérpárt ki fogja megállítani a menetelésben. Az egyedi építésű hátul kaparós Focus volánja mögött Zentai Sándor az első körben Zalabai Zsoltot gyűrte le, míg Zentai Attila Rózsa András megforgása után jutott a legjobb 8 közé. Attila a folytatásban Tóth Gézát kapta ellenfélként, aki Szilágyi Kálmán kiverésével hangolódott a csatára. Bár a küzdelem szoros volt, a bírók Attilát hozták ki győztesként, és mivel egy ágon volt tesójával, már sokan a máriapócsi testvérharc visszavágójára készültek. Varga Tamás „Puci” viszont gondoskodott róla, hogy ne így legyen, mivel egy gyönyörű kiélezett csatában felül tudott kerekedni Zentai Sándor ellenében. A legjobb négy között Attila revánsot vehetett volna, azonban Puci Őt is kiejtette, így már a döntőben várhatta ellenfelét.  

 
Hiába élt a pályán a Focussal versenyző Zenta Sándor,
Varga Tamás „Puci” ezúttal legyőzte őt

A másik ágon az elkeseredett Lakatos Zoltán alias LakyBoy szintén csapattársát Szántó Nikolettet kapta ellenfélként. Az összpontosítás Zolinál láthatóan nem volt már az igazi, így meglepő módon megforgott, ami Niki sima továbbjutását jelentette. György Szilveszter ellenben örömében lazulhatott Szabó Szilárd ellen, és bár felszabadultan próbált tovább menetelni, Szilárd megakadályozta abban, hogy dobogós helyezéssel koronázza meg bajnoki címét. Az elődöntőben Niki sem tudta megállítani Szilárd lendületét, így a bronz csatában vigasztalódhatott Zentai Attila ellenfeleként. A harmadik hely sorsa szoros csatát hozott, és végül Szántó Nikit hozták ki győztesként, a döntőben pedig Varga Tamás bizonyította, hogy összpontosítása újra a régi és a tudása egy cseppet sem kopott. Puci nagyon megérdemelte már ezt a futamgyőzelmet, ráadásul a Federal különdíjat is bezsebelte, mivel a nap legszebb páros csatáját is Ő produkálta ezen a hétvégén.

 
A döntőben sem spórolta el agresszív támadását Varga Tamás

2012.évi Hell Energy Országos Drift Bajnokság PRO Kategória V. forduló (Döntõ) eredménye Tököl Szeptember 23.

1    Varga Tamás
2    Szabó Szilárd
3    Szántó Nikolett
4    Zentai Attila
5    Lakatos Zoltán
6    György Szilveszter
7    Zentai Sándor
8    Tóth Géza
9    Szilágyi Kálmán
10    Zalabai Zsolt
11    Galacs Gábor
12    Grózinger Zsolt
13    Rózsa András
14    Porkoláb Péter
15    Szili Krisztián
16    Simon Csaba

2012.évi Hell Energy Országos Bajnokság Pro kategória végeredménye:

1.    György Szilveszter 128 pont
2.    Szabó Szilárd    117 pont
3.    Lakatos Zoltán    113 pont
4.    Zentai Sándor    100 pont
5.    Porkoláb Péter    97 pont
6.    Zalabai Zsolt    97 pont
7.    Varga Tamás    88 pont
8.    Ládi Attila    83 pont
9.    Szilágyi Kálmán    83 pont
10.    Szántó Nikolett    82 pont
11.    Tóth Géza    80 pont
12.    Grózinger Zsolt    74 pont
13.    Zentai Attila    68 pont
14.    Énekes Árpád    65 pont
15.    Szili Krisztián    64 pont
16.    Zahuczki Zsolt    61 pont
17.    Galacs Gábor    56 pont
18.    Smidéliusz Bálint 51 pont
19.    Fehér Zsolt    36 pont
20.    Temesvári Péter    35 pont
21.    Rózsa András    34 pont
22.    Hetyési Zsolt    29 pont
23.    Korin Gábor    27 pont
24.    Dely Domonkos    20 pont
25.    Szõlõsi Tibor    15 pont
26.    Kalydy Tamás    13 pont
27.    Nagy Gergely    11 pont
28.    Varga Attila    11 pont
29.    Simon Csaba    9 pont
30.    Szegesdi Gábor    8 pont
31.    Adam Frank    6 pont

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kilinccselelore.blog.hu/api/trackback/id/tr724990303
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása